Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
PODPROGRAM 2019 – efekty
- Bank Żywności w Grudziądzu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Współpracowaliśmy z 13 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa kujawsko- pomorskiego.
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 11 095 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko- pomorskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 553,77816 ton żywności;
o 56 966 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 80 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 646 osoby
6. Rodzaje warsztatów:
- edukacji finansowej - 6 spotkań dla 42 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 16 spotkań dla 153 uczestników
- Kulinarnych - 46 spotkań dla 341 uczestników
- Niemarnowania żywności - 12 spotkań dla 110 Uczestników
- Innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 Uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 16 spotkań dla 153 uczestników