PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Bank Żywności w Grudziądzu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2.  Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Współpracowaliśmy z 12 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa Kujawsko – Pomorskiego.
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 13640 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Kujawsko – Pomorskiego.
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 693,16820 ton żywności;
  • 106526 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;
  1. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 79 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 1076 osób.
  2. Rodzaje warsztatów:
  • Ekonomiczne - 4 spotkania dla  100 uczestników
  • Żywieniowe – 24 spotkania dla 309 uczestników
  • Kulinarne - 37 spotkań dla 528 uczestników
  • Niemarnowanie żywności - 14 spotkań dla 139 uczestników