PODPROGRAM 2019 – efekty

  • Bank Żywności w Grudziądzu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  • Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Współpracowaliśmy z 13 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa kujawsko- pomorskiego.

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 11 095 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko- pomorskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 553,77816 ton żywności;

o 56 966 paczek żywnościowych;

o 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 80 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 646 osoby

6. Rodzaje warsztatów:

  • edukacji finansowej - 6 spotkań dla  42 uczestników
    • żywieniowo dietetycznych – 16 spotkań dla 153 uczestników
      • Kulinarnych - 46 spotkań dla 341 uczestników
      • Niemarnowania żywności - 12 spotkań dla 110 Uczestników
      • Innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 Uczestników