POPŻ 2014-2020 PP 2021Plus – efekty

Bank Żywności w Grudziądzu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 PP 2021 Plus współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie kwiecień2023 – wrzesień 2023.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie zestaw roczny artykuły spożywczych:

  1. powidła śliwkowe,
  2. makaron jajeczny
  3. mleko UHT
  4. szynka wieprzowa mielona
  5. cukier biały
  6. olej rzepakowy

o wadze min. 10 kg.

Współpracowaliśmy z 15 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa kujawsko- pomorskiego:

OrganizacjaAdresTelefon
Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty w Grudziądzuul. Klasztorna 6
86-300 Grudziądz
56 6429444
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Golubiu - Dobrzyniuul. Tysiąclecia 22a
87-400 Golub - Dobrzyń
56 6835404
Pomorsko-Kujawskie Zrzeszenie Samopomocy Obywatelskiej”SAMPO” w Barcinieul. Mogileńska 5 88-190 Barcin52 3832626
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w DragaczuDragacz 7A 86-134 Dragacz52 3324870
Stowarzyszenie „PRO PUBLICO BONO” w GrucieGruta 244 86-330 Mełno56 4658734
Koło Grudziądzkie Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta w Grudziądzuul. Parkowa 22/24 86-300 Grudziądz56 6433064
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Książkachul. Bankowa 4 87-222 Książki56 6888110
Stowarzyszenie „ PROMYK” w Grudziądzuul. Wybickiego 38 86-300 Grudziądz56 4663479 wew. 128
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Wąbrzeźnieul. Wolności 32 87-200 Wąbrzeźno56 6890400
Stowarzyszenie Ludzie-Ludziom w ChełmniePl. Rydygiera 1 86-200 Chełmno56 6862801
Płużnicka Spółdzielnia Socjalna „Pomocna ekipa” w PłużnicyPłużnica 64 87-214 Płużnica782 246 712
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Warlubiuul. Dworcowa 15 86-160 Warlubie52 3800531
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Świeciu nad Osą86-341 Świecie nad Osą56 4661951
Miejsko- Gminny Ośrodek pomocy Spolecznej w Radzyniu Chełmińskimpl. Towarzystwa Jaszczurczego 9, 87-220 Radzyń Chełmiński56 688 60 87
Miejsko- Gminny Ośrodek pomocy Spolecznej w Łasinieul. Wodna 15 86-320 Łasin56 466 49 64

Pomoc żywnościowa trafiła do 9556 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.

Osobom potrzebującym przekazaliśmy:

  • 110,1846 ton żywności
  • 12148 paczek żywnościowych  
  • 0 posiłków.

W ramach programu zrealizowaliśmy również działania towarzyszące o tematyce żywieniowo-dietetycznych skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 20 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 143 osoby.

PODPROGRAM 2021 – efekty

Bank Żywności w Grudziądzu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2022 – październik 2022.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  1. warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);
    1. skrobiowe (makaron jajeczny),
    1. mleczne (mleko UHT),
    1. mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
    1. cukier (cukier biały),
    1. tłuszcze (olej rzepakowy).

Współpracowaliśmy z 15 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa kujawsko- pomorskiego.

Pomoc żywnościowa trafiła do 10 834 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko- pomorskiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 253,97560 ton żywności;

o 41 885 paczek żywnościowych;

o 0 posiłków;

W ramach Podprogramu 2021 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 60 warsztatów edukacyjnych, w których udział wzięło 371 osób.

Rodzaje warsztatów:

  • edukacji finansowej - 2 spotkania dla  50 uczestników
    • żywieniowo dietetycznych – 16 spotkań dla 65 uczestników
      • Kulinarnych - 26 spotkań dla 213 uczestników
      • Niemarnowania żywności - 16 spotkań dla 43 Uczestników
      • Innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 Uczestników

PODPROGRAM 2019 – efekty

  • Bank Żywności w Grudziądzu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  • Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Współpracowaliśmy z 13 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa kujawsko- pomorskiego.

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 11 095 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko- pomorskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 553,77816 ton żywności;

o 56 966 paczek żywnościowych;

o 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 80 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 646 osoby

6. Rodzaje warsztatów:

  • edukacji finansowej - 6 spotkań dla  42 uczestników
    • żywieniowo dietetycznych – 16 spotkań dla 153 uczestników
      • Kulinarnych - 46 spotkań dla 341 uczestników
      • Niemarnowania żywności - 12 spotkań dla 110 Uczestników
      • Innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 Uczestników

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Bank Żywności w Grudziądzu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2.  Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Współpracowaliśmy z 12 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa Kujawsko – Pomorskiego.
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 12140 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Kujawsko – Pomorskiego.
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 588,898 ton żywności;
  • 80392 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;
  1. W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 79 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 1048 osoby.
  2. Rodzaje warsztatów:
  • Ekonomiczne - 4 spotkania dla  100 uczestników
  • Żywieniowe – 18 spotkań dla 231 uczestników
  • Kulinarne - 37 spotkań dla 478 uczestników
  • Niemarnowanie żywności - 20 spotkań dla 239 uczestników

PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Bank Żywności w Grudziądzu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2.  Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Współpracowaliśmy z 12 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa Kujawsko – Pomorskiego.
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 13640 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Kujawsko – Pomorskiego.
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 693,16820 ton żywności;
  • 106526 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;
  1. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 79 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 1076 osób.
  2. Rodzaje warsztatów:
  • Ekonomiczne - 4 spotkania dla  100 uczestników
  • Żywieniowe – 24 spotkania dla 309 uczestników
  • Kulinarne - 37 spotkań dla 528 uczestników
  • Niemarnowanie żywności - 14 spotkań dla 139 uczestników

PODPROGRAM 2016 – efekty

  1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
  2. Współpracowaliśmy z 12 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa kujawsko - pomorskiego
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 13455 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 601,6636 ton żywności;
    • 96601 paczek żywnościowych;
    • 0 posiłków;
  5. W ramach Podprogramu 2016 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 66 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 1027 osób.
  6. Rodzaje warsztatów:

·         Ekonomiczne - 4 spotkań dla  94 uczestników

·         Żywieniowe – 20 spotkań dla 296 uczestników

·         Kulinarne - 42 spotkań dla 637 uczestników

·         Niemarnowanie żywności – 0 spotkań dla 0 uczestników

PODPROGRAM 2015 – efekty

1.       W ramach POPŻ Podprogram 2015, który był realizowany w okresie maj 2015 - czerwiec 2016, do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.

2.       Pomoc żywnościowa trafiła do 13179 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

3.       Wydaliśmy osobom potrzebującym ponad 1046,9632 ton żywności.

4.  W ramach Podprogramu 2015 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 60 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 1079 osób.

5.       Rodzaje warsztatów:

·         Ekonomiczne - 4 spotkania, 95 uczestników

·         Żywieniowe – 20 spotkań, 317 uczestników

·         Kulinarne - 36 spotkań, 667 uczestników

·         Niemarnowanie żywności – 0 spotkań, 0 uczestników

PODPROGRAM 2014 – efekty

1.       W ramach POPŻ Podprogram 2014, który był realizowany w okresie grudzień 2014 – luty 2015, do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak: mleko, makaron świderki, mielonka wieprzowa, cukier, olej rzepakowy.

2.       Pomoc żywnościowa trafiła do 10382 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

3.       Wydaliśmy osobom potrzebującym ponad 133,518 ton żywności.